ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση Σκριπάλ: Απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών η απάντηση της Μόσχας

12:28 - 17 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Υπόθεση Σκριπάλ: Απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών η απάντηση της Μόσχας
Οξύνονται οι εντάσεις στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή, με φόντο την υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ. Στην αντεπίθεση περνά η ρωσική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών ως αντίποινα στην απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου.

Όπως διευκρίνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι 23 Βρετανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, ενώ γνωστοποίησε ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακοινώσει κι άλλα μέτρα στην περίπτωση που η Βρετανία προβεί «σε περαιτέρω εχθρικά βήματα».

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου είχε κληθεί να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση, οι ρωσικές αρχές τον ενημέρωσαν για τα βήματα που θα πάρουν σε απάντηση στο μέτρο που έλαβε η Βρετανία για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών.

Ο Βρετανός πρεσβευτής είχε κληθεί και την περασμένη Τρίτη να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μόσχα με αφορμή τη δηλητηρίαση στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροπαραλυτική ουσία.

Την Παρασκευή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένας στρατιωτικού βαθμού νευροτοξικός παράγοντας για τον θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα σε αγγλικό έδαφος. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει», σημείωσε ο Τζόνσον

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.