ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβραμόπουλος:Όλοι στην ΕΕ μπορούν να εκτελούν εντάλματα Ιντερπόλ για Τουρκία

12:52 - 21 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Αβραμόπουλος:Όλοι στην ΕΕ μπορούν να εκτελούν εντάλματα Ιντερπόλ για Τουρκία
Με μία «ήξεις-αφίξεις», γραπτή του απάντηση, σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών από τις Ομάδες των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Χριστιανοδημοκρατών, για την δυνατότητα που έχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκτελούν εντάλματα της Ιντερπόλ, για λογαριασμό της Τουρκίας, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος αφήνει «ανοικτό» αυτό το ενδεχόμενο και αποποιείται κάθε παρέμβαση από την πλευρά της Κομισιόν.

Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων JordiSolé, Josep-MariaTerricabras  , RebeccaHarms  , των Σοσιαλιστών JaviLópez , KatiPiri  , των Φιλελευθέρων MarietjeSchaake και των Χριστιανοδημοκρατών , FrancescGambús, είχαν θέσει, με γραπτές τους ερωτήσεις το θέμα στην Κομισιόν, από τον Αύγουστο του 2017, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

*Τον Αύγουστο του 2017, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε δύο δημοσιογράφους, και οι δύο πολίτες της ΕΕ, ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης Erdoğan. Ο πρώτος είναι ο Hamza Yalçın, συντάκτης εβδομαδιαίας αριστερής, φιλοκουρδικής εφημερίδας και ο δεύτερος ο Doğan Akhanlı, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέας και σκληρός επικριτής  της κυβέρνησης του Ερντογάν.

*Ο Σουηδό-Τούρκος συγγραφέας Hamza Yalçın συνελήφθη κατά τις διακοπές του στην Ισπανία, αφού η Άγκυρα τον κατηγόρησε ότι είχε συνδέσμους με τρομοκρατικές ομάδες. Ο Yalçın είναι πολίτης της Σουηδίας. Ο Akhanlı κατέχει γερμανική ιθαγένεια.

*Ο Akhanlı απελευθερώθηκε στα μέσα Αυγούστου, αλλά αυτό δεν παρακωλύει την ανησυχία ότι έχουν ήδη απειληθεί η ελευθερία του ταξιδιώτη και η προσωπική ακεραιότητα του - ή άλλου κατόχου των διαβατηρίων της ΕΕ. Οι γερμανικές αρχές, σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στην Ισπανία, δεν απάντησαν σε 4.500 παρόμοιες αιτήσεις από την τουρκική κυβέρνηση.

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ με τουρκική / κουρδική προέλευση, οι οποίοι διαφωνούν με τον Ερντογάν, μπορούν να ταξιδέψουν στην Ισπανία και σε άλλα κράτη μέλη χωρίς φόβο ότι θα συλληφθούν, ρώτησαν, τότε, οι ευρωβουλευτές, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει πως  το σύστημα της Ερυθρής Ενημέρωσης της Ιντερπόλ έχει καταχραστεί από ορισμένα μέλη της για να διώκει τους πολιτικούς αντιπάλους πέρα από τα σύνορά τους, προκαλώντας «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ομοίως, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσε την Ιντερπόλ να εξετάσει προσεκτικά τα αιτήματα για αίτημα σύλληψης από την Τουρκία, ιδίως εκείνα που αφορούν δημοσιογράφους, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο καταχρηστικό για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης.

Και χθες, σε γραπτή απάντηση προς τους προαναφερθέντες ευρωβουλευτές, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, αναφέρει:

*Μετά τις συλλήψεις που αναφέρθηκαν τον περασμένο Αύγουστο του 2017 στην Ισπανία με βάση ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε από την Τουρκία, η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να σχολιάσει και να υπενθυμίσει την πλήρη εμπιστοσύνη της στις ισπανικές αρχές για την αντιμετώπιση της υπόθεσης, σύμφωνα με το νόμο.

 Παραδέχεται ότι, η Κομισιόν γνωρίζει ότι ορισμένες κόκκινες ανακοινώσεις της Interpol μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά παράβαση του άρθρου 3 του Συντάγματος της Διεθνούς Οργάνωσης Αστυνομικής Τραπέζης (IPCO) - Διεθνούς Οργάνωσης Αστυνομίας (Interpol) , το οποίο μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Παραδέχεται επίσης ότι, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι και μέλη της Ιντερπόλ και μπορούν να κάνουν χρήση του συστήματος Red Notice αλλά δεν είναι …υποχρεωμένα (sic).

…και καταλήγει:

«Εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ να αξιολογήσουν τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν όταν συναντούν μια κόκκινη ανακοίνωση.»!

Κουβέντα από τον Επίτροπο για το ότι, τα εντάλματα της Ιντερπόλ προκλήθηκαν από πρωτοβουλία της Τουρκίας που δεν είναι ακόμη μέλος της ΕΕ και στρέφονταν εναντίον υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονταν σε χώρα μέλος της.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.