ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχίσμα χώρισε την Κένυα στα δύο – Απειλούνται κατοικημένες περιοχές

14:48 - 22 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Σχίσμα χώρισε την Κένυα στα δύο – Απειλούνται κατοικημένες περιοχές
Ένα τεράστιο σχίσμα βάθους 15 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων, δημιουργήθηκε στην επαρχία Ναρόκ, χωρίζοντας την Κένυα κυριολεκτικά στα δύο.

Το σχίσμα έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, αποκόπτοντας τους δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τον γεωλόγο Ντέιβιντ Αντέντε: «Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας».

«Παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια. Αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το κοντινό Όρος» είπε ο ίδιος στη συνέχεια.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών τις οποίες επικαλείται η  Daily Nation, σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία αναμένεται να διαχωριστούν από την Αφρική σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.