ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία για ΑΟΖ και στρατιωτικούς

17:33 - 23 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία για ΑΟΖ και στρατιωτικούς
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας τη Δευτέρα, η ΕΕ στέλνει ένα ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, τόσο για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και για αυτό της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου έχει αρκετά σκληρό τόνο προς την Τουρκία, δείχνοντας μάλιστα ενότητα πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Βάρνα της Βουλγαρίας τη Δευτέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση σημειώνει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», τονίζουν οι 28 και υπενθυμίζουν "την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Τέλος, καταγράφεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων σε διάλογο με τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο στα θέματα αυτά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.