ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τουσκ «μάλωσε» τον Ερντογάν για Αιγαίο, στρατιωτικούς και Κύπρο

22:13 - 26 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Ο Τουσκ «μάλωσε» τον Ερντογάν για Αιγαίο, στρατιωτικούς και Κύπρο
Ανησυχίες προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για τις τρέχουσες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και αναφορικά με το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, λέγοντας ότι η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία προκαλεί δυσαρέσκεια την ΕΕ και υπογράμμισε ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και στο δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους τους πόρους της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

«Από το 2015, μετά την πρώτη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και σήμερα συμφωνήσαμε να επαναφέρουμε τους διαύλους επικοινωνίας ΕΕ- Τουρκίας σε νέα επίπεδα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία παραμένουν σταθεροί σύμμαχοι στο προσφυγικό, καθώς η χώρα φιλοξενεί 3,5 εκ πρόσφυγες από την Συρία. «Η ΕΕ έχει προσφέρει την βοήθειά της και υπάρχει η δέσμευση να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας».

Ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στα ζητήματα της απειλής του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (όργανο το οποίο δεν έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση)

«Υπάρχει πρόοδος σε πολλά ζητήματα αλλά και πολλές ανησυχίες για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών. Στεκόμαστε μαζί με την Κύπρο και θεωρούμε ότι είναι πλήρες δικαίωμα της να εκεμταλέυεται τους πόρους της στην οικονομική της ζώνη», τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:22 - 26 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.