ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ: Λήξη στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών πριν το Πάσχα

22:45 - 26 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Γιούνκερ: Λήξη στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών πριν το Πάσχα
Στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, λέγοντας ότι απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την λύση του προβλήματος. «Ελπίζω ότι αυτό το θέμα θα τελειώσει πριν το Πάσχα, με δίκαιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ήταν μια συνάντηση με μεικτά αισθήματα, αλλά όχι μεικτά μηνύματα. Ήταν μια καλή συνάντηση», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ΕΕ-Τουρκία πρέπει να δουλέψουν μαζί.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως καταφέραμε να μοιραστούμε στρατηγικές ιδέες. «Θέλουμε η Τουρκία να είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πρέπει να διατηρήσουμε ειλικρινή διάλογο για όσα μας ενώνουν αλλά και για να βρούμε λύσεις σε ότι μας χωρίζουν».

Όπως είπε υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αναφέρθηκε στο ότι υπάρχει συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, όπου υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ αλλά και στο θέμα της τρομοκρατίας.

Για το θέμα του προσφυγικού υποστήριξε ότι η κατάσταση δεν είναι τέλεια αλλά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει φέρει αποτελέσματα και αυτό φαίνεται στη μείωση των αφίξεων. Απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στη διοχέτευση κονδυλίων ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν διαδικασίες και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την εκπλήρωση από την πλευρά της Ευρώπης της δέσμευσης για την παροχή της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας δήλωσε ότι στηρίζει την ενταξιακή προσπάθεια της χώρας και στήριξε τη θέση ότι σε κάποια στιγμή η ΕΕ πρέπει να δεχτεί την Τουρκία. «Δεν υπήρξα ποτέ υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων», τόνισε. «Σήμερα ήθελα να συζητήσουμε την πραγματική κατάσταση. Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις χώρες μέλη και ειδικά με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό είναι απόλυτο “πρέπει” για να βελτιωθεί ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:59 - 26 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.