ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FAZ: Άγκυρα και Βρυξέλλες απέτυχαν να συμφωνήσουν για τα βασικά

09:24 - 27 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
FAZ: Άγκυρα και Βρυξέλλες απέτυχαν να συμφωνήσουν για τα βασικά
Στην εκτίμηση ότι ΕΕ και Τουρκία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε σημαντικά θέματα στη διάσκεψη κορυφής στη Βάρνα, προέβη η γερμανική FAZ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Επέκρινε επίσης την κράτηση πολιτών της ΕΕ στη χώρα και τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο. Ανάφερε ακόμη την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική δράση στη Συρία.

Στον αντίποδα όμως, ο Τούρκος ηγέτης εμφανίστηκε στις δηλώσεις του αρκετά αισιόδοξος πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Βρυξέλλες μπορούν να βελτιωθούν εκ νέου. Την ίδια ώρα, τάχθηκε υπέρ της ταχείας αντιμετώπισης του θέματος της τελωνειακής ένωσης της Άγκυρας με την ΕΕ, εξαιρώντας πολιτικές πτυχές. Επεσήμανε δε, ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνησή του υπέβαλε προτάσεις στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα, δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι: «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα» Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.