ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας γονιός στη φυλακή για 2,1 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη!

17:04 - 04 Απρ 2018 | Ειδήσεις
Ένας γονιός στη φυλακή για 2,1 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη!
Ψυχικά τραύματα, κοινωνική απομόνωση, άγχος και απώλεια γονικής μέριμνας, είναι οι κίνδυνοι που απειλούν 2,1 εκατομμύρια παιδιά, που έχουν έναν από τους γονείς τους στη φυλακή, στην Ευρώπη, συμπεραίνει έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η Επιτροπή, έχοντας στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αλλά και των συμφερόντων των παιδιών των φυλακισμένων, απευθύνει μία σειρά από κατευθυντήριες συστάσεις, προς τις κυβερνήσεις των 47 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι απ’ αυτά τα παιδιά δεν θα πρέπει να λείψουν κι’ εκείνα τα υλικά αγαθά που απαιτούνται, για την προσωπική τους ανάπτυξη και την ευημερία τους.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή επισημαίνει ότι:

*Τα παιδιά των φυλακισμένων δικαιούνται να έχουν τακτική επαφή με τους γονείς τους, εκτός κι’ αυτό θεωρείται αντίθετο προς τα συμφέροντα του παιδιού.

*Η διατήρηση των σχέσεων μεταξύ παιδιών και γονέων μπορεί να επηρεάσει θετικά όχι μόνο το παιδί, αλλά και τον φυλακισμένο γονέα, το προσωπικό των φυλακών και το περιβάλλον και να συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία των κρατουμένων για απελευθέρωση και κοινωνική επανένταξη.

*Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της φυλάκισης των γονέων στα παιδιά, οι αρχές φυλακών θα πρέπει να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέτρα όπως η άδεια στο σπίτι, οι ανοικτές φυλακές και η ηλεκτρονική παρακολούθηση.

*Τα παιδιά θα πρέπει, κανονικά, να επιτρέπεται να επισκέπτονται τον φυλακισμένο γονέα τους μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη και στη συνέχεια σε τακτική βάση, χωρίς οι επισκέψεις αυτές να έχουν αντίκτυπο στην  σχολική φοίτηση.

*Η φυλακή όπου κρατείται ο γονέας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι των παιδιών και οι επισκέψεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ένα φιλικό προς τα παιδιά φυλασσόμενο χώρο ή ακόμα και σε μια εγκατάσταση κοντά ή εντός της φυλακής.

*Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να έχουν επαφή με τους φυλακισμένους γονείς τους, μέσω κάμερών συνομιλίας, τηλεφώνου ή άλλων τεχνολογιών.

Με τις συστάσεις η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί, τέλος, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τους φυλακισμένους γονείς που το επιθυμούν, να το κάνουν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην ανατροφή των παιδιών τους, μεταξύ άλλων μέσω της επικοινωνίας με τα σχολεία, τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.