ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JPMorgan: Ο εμπορικός πόλεμος ύψιστη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

16:55 - 06 Απρ 2018 | Ειδήσεις
JPMorgan: Ο εμπορικός πόλεμος ύψιστη απειλή για την παγκόσμια οικονομία
Η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της JP Morgan, Τζέικομπ Φρένκελ.

«Νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα για την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο Φρένκελ, μιλώντας στο CNBC, όταν ρωτήθηκε για τους δασμούς που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Βέβαια, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι «αψιμαχίες», και όχι ένας εμπορικός πόλεμος.

«Όλοι πρέπει να θυμηθούμε την καταστροφή του 1931, όταν οι «καλές προθέσεις» των κυβερνώντων για την προστασία των αμερικανικών θέσεων εργασίας, έγιναν καταλύτης για τη Μεγάλη Ύφεση. Πρέπει να το αποφύγουμε αυτό με κάθε κόστος» είπε ο Φρένκελ.

Τα σχόλια του Φρένκελ έρχονται με αφορμή μια κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα για τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή ξεκίνησε με την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις αρχές Μαρτίου.

Το Πεκίνο απάντησε με επιβολή δασμών σε 106 αμερικανικά προϊόντα  ύψους 50 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ ο Τραμπ  ανταπάντησε λέγοντας ότι έχει δώσει εντολή στους Εμπορικούς Αντιπροσώπους των ΗΠΑ να εξετάσουν την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 100 δισ. δολαρίων κατά της Κίνας.

Ο Φρένκελ ήταν εμφατικός στην προειδοποίησή του ενάντια στην κλιμάκωση της οικονομικής διαμάχης.

«Σε ένα κόσμο τόσο αλληλένδετο, δεν θα πρέπει να στρέφεται ο ένας έναντι του άλλου. Οι Κινέζοι είναι πολύ λογικοί», είπε για να προσθέσει ότι «στις διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει σεβασμός».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.