ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Κινδυνεύει να χαθεί το μομέντουμ της ευρωζώνης

13:15 - 10 Απρ 2018 | Ειδήσεις
Ρέγκλινγκ: Κινδυνεύει να χαθεί το μομέντουμ της ευρωζώνης
«Το Δεκέμβριο φαινόταν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να το κάνει. Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα δεν είμαι πλέον τόσο σίγουρος. Φαίνεται να χάνουμε το μομέντουμ αντί να το εκμεταλλευόμαστε», προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Επιτρέψτε μου να προειδοποιήσω για τον κίνδυνο πολιτικής απραξίας. Οι χώρες πρέπει να καταλάβουν ότι η υφιστάμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι ένα πακέτο. Δεν πρέπει κάποιος να κοιτάζει απομονωμένα επιμέρους κομμάτια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, καμία χώρα δεν θα πάρει όλα όσα θέλει, αλλά όλες θα πάρουν κάτι. Τόνισε δε ότι αν δεν υπάρξει τώρα συμφωνία δημιουργείται ο κίνδυνος να περιμένουμε την επόμενη κρίση για να γίνουν οι αλλαγές που τώρα συζητούνται κάτω από εξαιρετική πίεση χρόνου και πιθανότατα με μεγαλύτερο κόστος.

Ο επικεφαλής του ESM μίλησε για ενίσχυση του ρόλου του θεσμού. Σημείωσε ότι την προηγούμενη χρονιά το Ταμείο προχώρησε σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 61 δισ. ευρώ, ενώ ανέλαβε πολύπλοκες τεχνικές εργασίες, όπως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ που συμμετείχε με πόρους που αντιστοιχούσαν στο 1/3 των συνολικών στα πρώτα προγράμματα διάσωσης διέθεσε μόλις το 1/10 του ποσού στο δεύτερο ελληνικό μνημόνιο και δεν έχει προχωρήσει σε διάθεση κεφαλαίων στο τρίτο.

Σε ότι αφορά τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι να παρθούν αρμοδιότητες από την Κομισιόν, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση σε όλες τις χώρες τις ευρωζώνης προκειμένου να είναι σε θέση να δράσει γρήγορα.

Αναφερόμενος στις νέες δραστηριότητες του ESM έκανε λόγο για την πιθανότητα να υποστηρίζει το Single Resolution Fund (SRF) που αναμένεται να έχει κεφάλαια 55 δισ. ευρώ ως το 2023, τα οποία θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσω των γραμμών πίστωσης του ESM.

Το Ταμείο θα μπορούσε σημείωσε να προσφέρει περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα για σκοπούς μακροοικονομικής σταθεροποίησης. Βραχυπρόθεσμα δάνεια του ESM θα μπορούσαν να εξοφληθούν εντός του οικονομικού κύκλου με ελαφρύτερους όρους απ’ ότι ένα κλασσικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστούν μικρές κρίσεις και να προληφθούν μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδέες όπως αυτή που διατύπωσε το ΔΝΤ για ένα Ταμείο Εκτάκτου Ανάγκης που θα επεμβαίνει σε περιπτώσεις έξαρσης της ανεργίας είναι «καλές» οικονομικά αλλά υπάρχει λιγότερη πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή τους. Ανέφερε επίσης την πιθανότητα να αναλάβει το Ταμείο αναδιαρθρώσεις χρέους λειτουργώντας ως συντονιστής μεταξύ των δανειστών και της εμπλεκόμενης χώρας κατά το πρότυπο του «London Club».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.