ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζετ σκι: Ο νέος τρόπος παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκο έδαφος

09:45 - 27 Απρ 2018 | Ειδήσεις
Τζετ σκι: Ο νέος τρόπος παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκο έδαφος
Η χρήση του τζετ σκι από πλούσιους μετανάστες που θέλουν να έρθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, σύμφωνα με την Frontex.

Πρόκειται για το νέο modus operandi των Μαροκινών στο Στενό του Γιβραλτάρ, αφού το πέρασμα είναι γρήγορο και οι συνοριοφύλακες είναι σχεδόν ανίσχυροι.

Στο σημείο αυτό η Ευρώπη απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από την αφρικανική ήπειρο. Χθες, Πέμπτη, η Europol και η αστυνομία ανακάλυψαν τρεις πρόσφυγες που ήρθαν στην Ισπανία με αυτόν τον τρόπο. Για το πέρασμα τους, αναφέρει το ΑΠΕ, οι μαροκινοί λαθρέμποροι χρησιμοποιούν δυνατά τζετ σκι για ένα ταξίδι που διαρκεί μόλις μισή ώρα.

Νεαροί Mαροκινοί χρησιμοποιούν τα τζετ σκι και για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά κυρίως για το πέρασμά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συχνά έχουν ήδη συγγενείς στην Ευρώπη που τους πληρώνουν το πέρασμα. 

Τα κέρδη για αυτούς που οργανώνουν τα περάσματα δεν είναι μεγάλα, επειδή σε ένα σκάφος χωρούν μόνο τρία άτομα. Ωστόσο, τα περάσματα αυτά αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το 2017, η διαδρομή κατά μήκος της δυτικής Μεσογείου ήταν η μόνη από τις μεγάλες προσφυγικες διαδρομές που σημείωσε «σημαντική αύξηση» στην παράνομη είσοδο. Συνολικά υπολογίστηκε ότι 21.632 μετανάστες είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση του ποσοστού κατά 150% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για τους εμπόρους είναι η ταχύτητα. Δεδομένου ότι μπορούν να φτάσουν στην ισπανική ακτή σε λιγότερο από μία ώρα, οι πιθανότητες να γίνουν αντιληπτοί από τους συνοριοφύλακες είναι μικρές. Αλλά, ακόμη κι αν γίνει αντιληπτό από ένα περιπολικό σκάφος, το τζετ σκι προλαβαίνει να επιστρέψει στο μαροκινό έδαφος.

Η Frontex πάντως, σημειώνει ότι, εκτός των άλλων, τα τζετ σκι των λαθρεμπόρων αποτελούν κίνδυνο για τους τουρίστες, καθώς οι λαθρέμποροι συχνά βιάζονται να φτάσουν στην ακτή για να αποβιβάσουν τους πρόσφυγες και να εξαφανιστούν κι έτσι, λόγω της υψηλής ταχύτητάς τους μπορούν να είναι επικίνδυνοι για τους λουόμενους, που βρίσκονται στο νερό.

Ως μέσο παράνομης μετανάστευση είναι ήδη γνωστό και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου πλούσιοι μετανάστες είτε με ιστιοπλοϊκά, είτε με τζετ σκι από την Τουρκία και την Τυνησία μεταφέρονται στην Ευρώπη. Για το συγκεκριμένο ταξίδι πληρώνουν περίπου 6.000 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.