ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι οπαδός του βασικού εισοδήματος

19:21 - 09 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι οπαδός του βασικού εισοδήματος
Η Φινλανδία πρέπει να μιμηθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Βρετανίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, τονίζοντας πως δεν είναι οπαδός του βασικού εισοδήματος.

Την περασμένη χρονιά, 2000 άνεργοι Φινλανδοί λάμβαναν ένα εγγυημένο βασικό μηνιαίο εισόδημα 560 ευρώ, στο πλαίσιο ενός πειραματικού προγράμματος που εφάρμοσε η φινλανδική κυβέρνηση. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δεν ήταν υποχρεωμένοι να αναζητούν δουλειά, ενώ ακόμα και αν έβρισκαν εργασία θα συνέχιζαν να εισπράττουν το επίδομα.

«Ήταν καλό που έγινε η δοκιμή. Μας βοήθησε να σχεδιάσουμε την μεταρρύθμιση της πρόνοιας, αλλά δεν έχω γίνει ακόμα μεγάλος οπαδός του μοντέλου» σημείωσε ο κ. Όρπο. Ο ίδιος υποστήριξε πως προτιμάει την πολιτική της καθολικής πίστωσης που εφαρμόζει η Βρετανία, η οποία προβλέπει την συγχώνευση διάφορων επιδομάτων σε ένα, το οποίο προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται το εισόδημα του δικαιούχου.

«Αυτό είναι που υποστηρίζω. Μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά κίνητρα για να εργαστεί κανείς. Το τρέχον σύστημα καθιστά τους ανθρώπους παθητικούς, είναι πολύ περίπλοκο» επισήμανε σύμφωνα με το Reuters ο ίδιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.