ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική κρίση στην Ισπανία: Πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης-Η απάντηση Ραχόι

15:59 - 25 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Πολιτική κρίση στην Ισπανία: Πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης-Η απάντηση Ραχόι
Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Ισπανία μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται μέλη του κόμματός του.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, ωστόσο, ο Ισπανός Πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.

«Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον της πολιτικής σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα μας και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Ραχόι σε σχετική δήλωσή του την Παρασκευή.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), γνωστοποίησε το πρωί πως καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ισπανία ζήτησε από την πλευρά του το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, σύμμαχος του Μαριάνο Ραχόι, ανακοινώνοντας ωστόσο πως δεν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών κατά του Ισπανού πρωθυπουργού.

Όπως ωστόσο ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας, αν ο Ραχόι δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τότε οι Ciudadanos θα καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής ώστε να προκαλέσουν τη διεξαγωγή εκλογών.

Η δίκη

Στη δίκη που προκάλεσε την αναστάτωση στο πολιτικό της χώρας υπήρχαν 29 κατηγορούμενοι για διαφθορά, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του PP. Συνολικά καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 351 ετών, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο 245.492 ευρώ στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων.

Στο δικαστήριο τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης - Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Οι πράξεις αυτές «απέφεραν ποσοτικά προσδιορίσιμα οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, που συνίσταντο σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» έκρινε το δικαστήριο.

Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.