ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Προς κυβέρνηση τεχνοκρατών-Στο στόχαστρο ο Ματαρέλα

09:05 - 28 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Προς κυβέρνηση τεχνοκρατών-Στο στόχαστρο ο Ματαρέλα
Σε τεντωμένο σχοινί οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να εξελίσσεται σε θρίλερ. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αρνήθηκε τον διορισμό του Πάολο Σαβόνα, στο πόστο του υπουργού των Οικονομικών και ο Τζουσέπε Κόντε αναγκάστηκε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Λέγκας βρήκε λοιπόν σε ύφαλο, λόγω της επιμονής στο πρόσωπο του 81 ευρωσκεπτικιστή, Σαβόνα, για τη θέση του υπουργούν Οικονομικών.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα δήλωσε πως η συγκεκριμένη επιλογή ήταν αντίθετη κατά την γνώμη του με τα συμφέροντα της Ιταλίας.

«Ο ορισμός του υπουργού Οικονομίας συνιστά πάντοτε ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή συναγερμού προς τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες», εξήγησε ο πρόεδρος Ματαρέλα στους δημοσιογράφους.

«Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία ... που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι έχει την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψει τις αποταμιεύσεις των Ιταλών και να αποφύγει απαράδεκτες κρίσης για την χώρα.

Και τώρα;

Όπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα για την Ιταλία είναι κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ. Ο πρόεδρος Ματαρέλα κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιθανότατα για να του αναθέσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης του προέδρου» που θα αναλάβει την οργάνωση των νέων εκλογών.

Η αυστηρή στάση του προέδρου προκάλεσε τη οργή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που χαρακτήρισε «ακατανόητη» την άρνηση του προέδρου και αργά το βράδυ δήλωσε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματαρέλα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.