ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσφυγή ΕΕ στον ΠΟΕ για τους δασμούς

16:12 - 01 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Προσφυγή ΕΕ στον ΠΟΕ για τους δασμούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Παράλληλα ανοίγει ξεχωριστή υπόθεση στον ΠΟΕ για την Κίνα, την οποία εγκαλεί για παράβαση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας ευρωπαϊκών εταιρειών.

Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ δεν θέλει να βάλει στο στόχαστρο μόνο τις ΗΠΑ και κρατά ισορροπίες στρεφόμενη και εναντίον της Κίνας.

Πάντως, η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, γνωστοποίησε ότι η Ε.Ε. εκκινεί νομική διαδικασία κατά των ΗΠΑ στον οργανισμό για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τους οποίους και θεωρεί παράνομους. 

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Αυτό θα γινόταν μόνο αν επί της ουσίας δεν είχε κηρυχθεί ο εμπορικός πόλεμος από τη μεριά της.

«Η προσφορά μας την Ουάσιγκτον ήταν "πάρτε αυτό το όπλο μακριά από εμάς και θα καθίσουμε ως φίλοι και ίσοι και θα συζητήσουμε...Ποτέ δεν το λάβαμε αυτό. Άρα τώρα, αυτή η πόρτα είναι προς το παρόν κλειστή» είπε η Μάλμστρομ.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σε πολύ δύσκολη θέση» σχολίασε ακόμα.

Οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου επιβλήθηκαν στην ΕΕ, στον Καναδά και στο Μεξικό και ισχύουν από σήμερα.

Εκτός της προσφυγής στον ΠΟΕ η ΕΕ έχει διαμηνύσει πως θα απαντήσει στους δασμούς των ΗΠΑ με αντίμετρα σε προϊόντα όπως οι μηχανές Harley-Davidson και το μπέρμπον. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.