ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Εξι «ομάδες» απαιτούν διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ!

12:01 - 09 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Εξι «ομάδες» απαιτούν διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ!
Δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην γραπτή ερώτηση που υπέβαλλαν, στις 8 Απριλίου 2018, έξη ευρωβουλευτές, από ισάριθμες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία ζητείται, να γίνει σεβαστό το αίτημα 20 εθνικών κοινοβουλίων, για την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στην λήψη πολιτικών αποφάσεων εντός της ΕΕ.

Οι έξι ευρωβουλευτές (JeroenLenaers-Λαϊκό Κόμμα , SvenGiegold -Πράσινοι , Marie-ChristineVergiat-Ομάδα της Αριστεράς , AnaGomes-Σοσιαλιστές , CeciliaWikström -Φιλελεύθεροι και  MonicaMacovei –Ευρωπαίοι Συντηρητικοί), υπενθυμίζουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι, από τον Δεκέμβριο του 2017, έχει γίνει αποδέκτης επιστολής 20 εθνικών κοινοβουλίων, με την οποία ζητούνταν μεγαλύτερη διαφάνεια στη λήψη πολιτικών αποφάσεων εντός της ΕΕ.

Στην επιστολή αυτή, μάλιστα, υποστηρίζονταν ότι, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτή διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, θα πρέπει:

1.Τα έγγραφα του νομοθετικού συμβουλίου να δημοσιοποιούνται συστηματικά χωρίς καθυστέρηση.

2.Το Συμβούλιο να θεσπίσει πιο συγκεκριμένους και λεπτομερείς κανόνες όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις νομοθετικές διαβουλεύσεις.

3. Να επισημοποιηθούν τυχόν άτυπες αλλά σημαίνουσες παρεμβάσεις από φορείς και, τουλάχιστον, να αρχίσουν να εφαρμόζονται εσωτερικά οι κανονισμοί περί διαφάνειας.

4.Να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον κανονισμό για τη διαφάνεια προκειμένου να ευθυγραμμιστεί ο κανονισμός με τις διευρυμένες απαιτήσεις.

Μη βλέποντας καμία αντίδραση, στο σημαντικό αυτό αίτημα, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές, στην γραπτή τους ερώτηση, ερωτούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αν θα εξετάσει, επιτέλους, τις προτάσεις των 20 εθνικών κοινοβουλίων και αν θα μπορούσε να δώσει γραπτή απάντηση ή προβληματισμό για καθεμία από τις τέσσερις προτάσεις.

Το ερώτημα που αυτονόητα προκύπτει εκ των ανωτέρω είναι αν «Επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις και αν ναι, πώς προτίθεται να την διασφαλίσει»! 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:06 - 09 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.