ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χαμόγελα» στην ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε

08:00 - 12 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
«Χαμόγελα» στην ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε
Παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν αντάλλασσαν απειλές πολέμου και σκαιές προσωπικές προσβολές, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν χαμογελαστοί στο ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόκα της Σιγκαπούρης και αφού αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία, ολοκλήρωσαν μετά από περίπου τέσσερις ώρες, λίγο πριν τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ένα ιστορικό τετ α τετ 41 λεπτών.

«Ήταν μια φανταστική συνάντηση, έγινε πρόοδος. Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους.

Υπογραφή συμφωνίας 

Ένα πολύ σημαντικό έγγραφο υπέγραψαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν το αντικείμενο του οποίου θα γίνει γνωστό τις επόμενες ώρες σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο κόσμος θα γνωρίσει μια μεγάλη αλλαγή», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σχετικά με το έγγραφο μετά το τέλος του γεύματος εργασίας με τον Τραμπ. «Και οι δύο πλευρές θα είναι ικανοποιημένες με το έγγραφο», ενώ «αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος δεσμός με τον Κιμ», είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος και χαρακτήρισε τον Κιμ άξιο διαπραγματευτή. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον άλλο για τη συνάντηση.

Η πρώτη συνάντηση

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της χειραψίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος. «Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella. Η κατ' ιδίαν συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 41 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, ενών στη συνέχεια εισήλθαν στο χώρο τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

kimtrump standing

Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. «Αν εργαστούμε μαζί, θα το λύσουμε», είπε ο Τραμπ στον Κιμ καθώς οι διμερείς συνομιλίες περνούσαν σε πιο ευρεία σύνθεση.

Η Ουάσινγκτον θέτει ως θεμελιώδη όρο για την όποια συμφωνία η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ειδικοί αμφισβητούν εάν και κατά πόσον ο Κιμ θα φανεί πρόθυμος να συναινέσει στον τερματισμό των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων στο χρονοδιάγραμμα και στον βαθμό που απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.

trumpkim1

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 12 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.