ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις εκ Κίνας στις διεθνείς αγορές

16:17 - 19 Απρ 2007 | Ειδήσεις
«Σύννεφα» σκιάζουν προσυνεδριακά την αμερικανική αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει τη σκυτάλη της πτώσης από τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές, οι οποίες δέχτηκαν πιέσεις από τη φημολογία ότι η Κίνα ίσως χρειαστεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού, προκειμένου να τιθασεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας που εξακολουθεί να «τρέχει» με τους ταχύτερους ρυθμούς στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η οικονομία της Κίνας «έτρεξε» με ρυθμό 11,1% το πρώτο τρίμηνο, λόγω των ενισχυμένων εξαγωγών, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ στο 10,4%.

Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση της Κίνας ανησυχεί ότι η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων ή ακόμη και να επιτρέψει την ταχύτερη ενίσχυση του γουάν, προκειμένου να περιορίσει τις επενδύσεις σε ακίνητα, βιομηχανία και στο χρηματιστήριο.

Η Boeing, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών παγκοσμίως και η Intel, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών παγκοσμίως ηγούνται της πτώσης στην ομάδα των μετοχών αμερικανικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, μαζικές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, εξαιτίας του φόβου αύξησης του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζας της Κίνας.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,41% στις 6.422,80 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 σημειώνει πτώση 0,64% στις 5.798,88 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο Dax καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,11% στις 7.201,63 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.