ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θριαμβευτική επανεκλογή Ερντογάν

21:10 - 24 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Θριαμβευτική επανεκλογή Ερντογάν
Κοντά στην επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία από τον πρώτο γύρο είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ο συνασπισμός του φαίνεται να κερδίζει και στις βουλευτικές εκλογές.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η Hurriyet, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών είναι:

Ερντογάν: 53,6%

Ιντζέ: 30,2%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάζ: 7,5% 

Καραμολάογλου: 0,9%

Περιντσέκ: 0,2%

Με την διαφαινόμενη νίκη του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναλάβει ριζικά ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες της υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023 ενώ ο Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.

Οπαδοί του Ερντογάν και του κόμματός του έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν σε διάφορες πόλεις.

Δεύτερος στις προεδρικές εκλογές, με 29,73%, βρίσκεται ο υποψήφιος του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ φαίνεται πως επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου άρχισε την σταδιοδρομία του ως δήμαρχος την δεκαετία του 1990.

Απογοητευτική είναι η επίδοση της Μιράλ Ακσενέρ, που δεν αποσπά περισσότερο από το 7,5%, ενώ ο φιλοκούρδος Ντεμιρτάς, που διεξήγαγε την καμπάνια του μέσα από την φυλακή, βρίσκεται στο 6,42%.

Στον χάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως κυριαρχεί στην Ανατολία, ενώ ο κ. Ιντζέ κερδίζει μεγάλες πόλεις στα δυτικά παράλια της χώρας, που είναι παραδοσιακά η πιο φιλοευρωπαϊκή και κοσμική ζώνη. Σε ορισμένες επαρχίες της συντηρητικής κεντρικής Τουρκίας το ποσοστό ο Ερντογάν συγκεντρώνει πάνω από το 70%.

Η συμμετοχή υπολογίζεται πάνω από το 86%.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:28 - 24 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.