ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία: Τον Νοέμβριο το οικονομικό πακέτο για την Τεχεράνη

13:59 - 06 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Γαλλία: Τον Νοέμβριο το οικονομικό πακέτο για την Τεχεράνη
Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι πιθανό οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να καταφέρουν να καταλήξουν πριν τον Νοέμβριο σε ένα οικονομικό πακέτο προτάσεων προκειμένου να πείσουν το Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Πρέπει να σταματήσουν εντελώς να απειλούν ότι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της πυρηνικής συμφωνίας», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL προτού μεταβεί στη Βιένη όπου θα συναντηθούν οι πέντε δυνάμεις πλην των ΗΠΑ που υπέγραψαν τη συμφωνία.

«Πρέπει να σταματήσουν τις απειλές ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για να λάβει το Ιράν τις απαραίτητες οικονομικές αποζημιώσεις», πρόσθεσε.

Ο Λεντριάν εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα, εργάζονται για να βρουν έναν οικονομικό μηχανισμό για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Προσπαθούμε να το κάνουμε προτού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις στις αρχές Αυγούστου και (πριν τεθεί σε ισχύ) το άλλο πακέτο κυρώσεων τον Νοέμβριο. Για τις αρχές Αυγούστου ο χρόνος μοιάζει λίγος, όμως προσπαθούμε να τα καταφέρουμε ως τον Νοέμβριο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επεσήμανε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να αποζημιώσουν πλήρως για τις απώλειες που θα υπάρξουν με την αποχώρηση πολλών εταιρειών από το Ιράν εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, όμως προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι αν εγκαταλείψει τη συμφωνία, θα βλάψει ακόμη περισσότερο την οικονομία της.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε για όλα όσα προκύψουν από την αποχώρηση των εταιριών από το Ιράν», δήλωσε ο Μάας στους δημοσιογράφους προτού ξεκινήσει η συνάντηση με τους ομολόγους του στη Βιένη.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως αυτός ο κύκλος των συζητήσεων θα ολοκληρωθεί με αρνητικό κλίμα, όμως είναι πιθανό να χρειαστούν και άλλες.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του όπως και η Κίνα ενδιαφέρονται να σώσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι θα προτιμούσε η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, παρά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο αν οι εναπομείνασες πέντε δυνάμεις μπορέσουν να εγγυηθούν ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει οικονομική περιθωριοποίηση όταν οι αμερικανικές κυρώσεις αρχίσουν να τίθενται ξανά σε ισχύ.

Η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα συν τη Γερμανία (τη λεγόμενη ομάδα 5+1) και την Τεχεράνη, που υπογράφηκε στη Βιένη το 2015, είχε σκοπό την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει φύση και να επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σε αντάλλαγμα, οι έξι δυνάμεις ήραν σταδιακά το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Οι αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες θα αρχίσουν να επανέρχονται σε ισχύ τις πρώτες μέρες του Αυγούστου στοχοθετούν τόσο το Ιράν, όσο και τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν παράλληλα εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χρηματοδοτήσει έργα στο Ιράν.

Η σημερινή συνάντηση στη Βιένη αναμένεται να δείξει αν αρκούν οι διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει για να διασωθεί η συμφωνία. Μένει να φανεί αν αρκεί το πακέτο που θα προτείνουν οι πέντε δυνάμεις για να πειστεί η Τεχεράνη να μην αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο DPA.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.