ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι υπουργοί του «Σουλτάνου»: Στο Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

07:33 - 10 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Οι υπουργοί του «Σουλτάνου»: Στο Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Το νέο του υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τη Δευτέρα ορκίστηκε Πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Προκαλεί εντύπωση η επιλογή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Στο υπουργείο Αμυνας ο πανίσχυρος μετά τη νέα νίκη του στις εκλογές, Ερντογάν, τοποθέτησε τον σημερινό αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο «Σουλτάνος» επέλεξε για το υπουργείο Οικονομικών τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο σύζυγος της κόρης του Ερντογάν ήταν μέχρι πρότινος υπουργός Ενέργειας.

 Στο υπουργείο Εξωτερικών παρέμεινε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αμετακίνητος και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Φουάτ Οκτάι είναι ο νέος - και μοναδικός - αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι υπερεξουσίες Ερντογάν                      

Μετά τη νίκη τους στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο Ερντογάν μπορεί πλέον να «απολαύσει» τον αναβαθμισμένο ρόλο του Προέδρου που πέτυχε μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στο νέο πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο. Δηλαδή στον «Σουλτάνο» Ερντογάν, ο οποίος διορίζει τους υπουργούς του και ορίζει αντιπροέδρους… κατά βούληση.

Επίσης, μπορεί να σχηματίζει υπουργεία, να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις γι’ αυτά και να απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς, χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Μπορεί επίσης να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016.

Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση πολύ αμφιβάλλει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:18 - 10 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.