ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Μετά τις παραιτήσεις, τι;

08:02 - 10 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Μετά τις παραιτήσεις, τι;
Η Δευτέρα ήταν μία δύσκολη μέρα για την Τερέζα Μέι, με τις παραιτήσεις υπουργών να πέφτουν βροχή. Το μεγάλο ερώτημα στη Βρετανία είναι, όμως, άλλο.... Η βροχή σταμάτησε ή ερχεται καταιγίδα;

Το δίδυμο του υπουργείου που χειριζόταν το Brexit έκανε την αρχή και ακολούθησε ο... προβεβλημένος, Μπορίς Τζόνσον, που αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών, αφήνοντας μία ηχηρή επιστολή παραίτησης για τους χειρισμούς της Μέι αναφορικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εν ολίγοις, οι παραιτηθέντες θεωρούν πως το σχέδιο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, αντί να αποδεσμεύει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά την καθιστά αποικία της.

Αυτό πιστεύουν οι Ντέιβις και Τζόνσον που με αυτές τις κατηγορίες αποχώρησαν.

Η Μέι απάντησε από το βήμα της Βουλής πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως το σχέδιό της έχει πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη.

Παράλληλα, για να φανεί σκληρή έναντι της ΕΕ ανέφερε πως θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς, διαφορετικά η Βρετανία θα προχωρήσει σε αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Σε "άτακτο" Brexit δηλαδή...

Θα υπάρξει πρόταση μομφής;

Το ερώτημα που θέτουν, όμως τα βρετανικά ΜΜΕ, με πρώτο το BBC, είναι αν η Τερέζα Μέι έχει την πολιτική ισχύ, αλλά και τον χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιό της.

Κανείς στη Βρετανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παραιτήσεις υπουργών, ενώ μείζον ζήτημα είναι αν θα υπάρξει πρόταση μομφής από βουλευτές των Συντηρητικών.

Υπάρχουν πληροφορίες για διεργασίες μέσα στο κόμμα της Μέι, προκειμένου να μαζευτούν οι απαραίτητες υπογραφές για τη "ρίξουν" από την ηγεσία του κόμματός της.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν υπογραφές από 48 βουλευτές. Αν ανακοινωθεί πρόταση μομφής, τότε όλοι οι βουλευτές των Συντηρητικών θα μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της επικεφαλής του κόμματος. Αν η Μέι βγει νικήτρια από τη διαδικασία, παραμένει στη θέση της. Αν χάσει όμως, είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί και δεν έχει δικαίωμα να μετάσχει στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, που θα ακολουθήσουν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:45 - 10 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.