ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «ήπια» Λευκή Βίβλος της Μέι για το Brexit

15:59 - 12 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Η «ήπια» Λευκή Βίβλος της Μέι για το Brexit
Tiς προτάσεις της για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε την Πέμπτη η Τερέζα Μέι. Πρόκειται για τη "Λευκή Βίβλο", που εγκρίθηκε μεν από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής της, αλλά στη συνέχεια προκάλεσε και τις παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών.

Η Λευκή Βίβλος της Μέι προβλέπει ένα ήπιο Brexit και όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές μοιάζει με τη συμφωνία ΕΕ - Ουκρανίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμφίβολα δεν επιλέγει το σκληρό Brexit και είναι σαφές πως επιθυμεί η Βρετανία να διατηρήσει στενή οικονομική σχέση με την Ε.Ε.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Λευκή Βίβλος δημιουργεί το πλαίσιο για μια «συμφωνία σύνδεσης», το είδος της συμφωνίας που υπογράφουν οι Βρυξέλλες με χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, δημιουργώντας «προνομιακές διασυνδέσεις» με μη κράτη μέλη.

Είναι μια επιβεβαίωση ότι η Βρετανία θα επιδιώξει μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» για αγαθά, σε συνδυασμό με ένα πολύπλοκο σχέδιο για την διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της τελωνειακής ένωσης, ώστε να «αποφευχθούν καθυστερήσεις στα σύνορα», μεταξύ των οποίων και των ιρλανδικών.

Περιλαμβάνει ωστόσο και σχέδια για μια πιο χαλαρή σχέση με την Ε.Ε. στον τομέα των υπηρεσιών, που αποτελούν το 80% της βρετανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Η Λευκή Βίβλος αναφέρει πως η Βρετανία θα επιδιώξει την «ελευθερία για να χαράξει το δικό της δρόμο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.