ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ και Πούτιν αλλάζουν σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

19:00 - 16 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Τραμπ και Πούτιν αλλάζουν σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
«Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ο Πούτιν ανέφερε πως ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και πως οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν τα «πρώτα βήματα για τη βελτίωση αυτής της σχέσης και για την αποκατάσταση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τέθηκε πληθώρα ζητημάτων, μεταξύ αυτών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διασπορά των πυρηνικών όπλων, η Ουκρανία, η Συρία, Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», είπε ο Ρώσος ηγέτης και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

Η Ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές

Επιπλέον, ο Βλάντιμιρ Πούτιν επεσήμανε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ του έθεσε το θέμα της «πιθανής» εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

«Η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ και δεν σχεδιάζει να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών, υπογράμμισε ο Πούτιν.

«Αν υπάρχουν οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία, αν προκύψουν τέτοια πράγματα, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Μια «καλή αρχή» βλέπει ο Τραμπ

Από τη δική του μεριά ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε πως έγινε μία «καλή αρχή» στο Ελσίνκι της Φινλαδίας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «είναι μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο» και έδωσε έμφαση στη σημασία της πίεσης κατά του Ιράν. «Ο Πούτιν είναι ένας καλός ανταγωνιστής, και αυτό είναι κομπλιμέντο», σημείωσε ο Τραμπ καθώς πρόσθεσε ότι οι δυο χώρες θα ανταγωνίζονται στον τομέα του αερίου.

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι μεγάλο μαζί με τη Ρωσία», υπογράμμισε στη συνέχεια.  Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η έρευνα για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές ήταν καταστροφική για τις ΗΠΑ. «Νίκησα εύκολα τη Χίλαρι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε κάποια συνωμοσία με την προεκλογική καμπάνια.

Έξαλλοι οι Δημοκρατικοί

Το Δημοκρατικό Κόμμα, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι έχει μετατρέψει τον Λευκό Οίκο σε «προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου».

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τεταμένη λόγω των όλων αυτών των πολύ κακόβουλων ενεργειών για τις οποίες αρνείται να εγκαλέσει τη Ρωσία. Μολονότι οι σχέσεις ήταν κακές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τουλάχιστον τότε η προεδρία των ΗΠΑ δεν ήταν προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου», έγραψε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, που είναι μέλος της Επιτροής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με ένα ειρωνικό tweet  σχολίασε τις δηλώσεις του Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον: «Θαυμάσιο Μουντιάλ. Ερώτηση για τον πρόεδρο Τραμπ καθώς θα συναντά τον Πούτιν: Ξέρεις για ποια ομάδα παίζεις;», έγραψε χαρακτηριστικά.

Το γελυμα εργασίας

Αφού ολοκληρώθηκε η δίωρη, κατ' ιδίαν συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν, οι δύο ηγέτες κάθισαν σε ένα μεγάλο τραπέζι συνεδριάσεων για ένα γεύμα εργασίας, μαζί με υψηλόβαθμους συμβούλους και συνεργάτες τους. Στο επιτελείο του Τραμπ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία Τζον Χάντσμαν.

Ο Πούτιν συνοδευόταν από τον εκπρόσωπό του, τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον σύμβουλό του Γιούρι Ουσάκοφ, και τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ.

trumpputin thumb large

Τελευταία τροποποίηση στις 19:05 - 16 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.