ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νιγηρία και ζήτηση «ανεβάζουν» το αργό

14:26 - 23 Απρ 2007 | Ειδήσεις
Σε επίπεδα υψηλότερων των 64 δολαρίων το βαρέλι διαπραγματεύεται το πετρέλαιο, καθώς επανέρχεται η ανησυχία για προβλήματα στην τροφοδοσία από τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπραγωγό χώρα της Αφρικής, τη στιγμή που τα αμερικανικά αποθέματα μειώνονται.

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο του αργού διαπραγματεύεται στα 64,47 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 0,56% και η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ βρίσκεται στα 66,85 δολάρια το βαρέλι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 0,79%.

Σύμφωνα με τον Jakob Schoechli, αναλυτή της Clariden Leu στη Ζυρίχη, η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει πέραν του αναμενόμενου. Οι ΗΠΑ εμφανίζουν έλλειμμα και χρειάζεται να εισαγάγουν καύσιμα από την Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βενζίνης στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Jakob Schoechli.

Επίσης, η νέα ένταση στη Νιγηρία, αναφορικά με τις κατηγορίες για διαφθορά στις προεδρικές εκλογές πυροδοτεί νέους φόβους ότι το πετρέλαιο θα χρησιμοποιηθεί και πάλι ως όπλο στα χέρια των ομάδων που διεκδικούν την εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι οι επιθέσεις ανταρτών σε εγκαταστάσεις έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά 25% της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.