ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις ετοιμάζει η Άγκυρα

08:37 - 02 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις ετοιμάζει η Άγκυρα
Την αντεπίθεση της Τουρκίας «με τον ίδιο τρόπο και χωρίς καθυστέρηση» προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε δυο Τούρκους υπουργούς για την φυλάκιση του Αμερικανού κληρικού Άντριου Μπράνσον.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε αργά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με την Hurriyet.

«Αυτή η επιθετική στάση δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον και θα ανταποδοθεί με τον ίδιο τρόπο, χωρίς καθυστέρηση», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως επιβάλει κυρώσεις κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Αν και η ανακοίνωση δεν δίνει λεπτομέρειες για το τι κυρώσεις αφορούν τα αντίποινα της Τουρκίας, ωστόσο αναμένεται πως η Άγκυρα θα επιβάλει παρόμοιες κυρώσεις στον Γενικό Εισαγγελέα και τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους Τούρκους υπουργούς δεν μπορούν να σχετίζονται ούτε με την αξιοπιστία του κράτους ούτε με τη δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση αυτή θα βλάψει σοβαρά τις εποικοδομητικές προσπάθειες για την επίλυση διμερών προβλημάτων.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αντιστρέψουν αυτή τη λανθασμένη απόφαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μείνουν «αναπάντητες», γράφοντας πως «δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταλάβει πως δεν μπορεί να επιτύχει τις παράνομες απαιτήσεις της με αυτή τη μέθοδο».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες  Τετάρτη κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την φυλάκιση του Αμερικανού κληρικού Άντριου Μπράνσον.  Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρει ότι επιβάλλει κυρώσεις κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι οποίοι «είχαν ηγετικό ρόλο στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την σύλληψη και την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον».

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.