ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πολλά λόγια είναι.. φτώχεια!

12:04 - 02 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Τα πολλά λόγια είναι.. φτώχεια!
Το μόνο που δεν …προκύπτει, από ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Η καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων στην ΕΕ», είναι ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός καταπολεμήθηκαν η εν πάσει περιπτώσει τέθηκαν υπό έλεγχο ή μειώθηκαν.

Βρίθει το ενημερωτικό έγγραφο, από «πρωτοβουλίες», «σχέδια και προγράμματα», «μηχανισμούς εποπτείας και συντονισμού» που, από το …1975, υιοθετήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ, για να κτυπηθεί η φτώχεια αλλά φεύ…

Πρόσφατα στοιχεία της Ευrostatαποκαλύπτουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση  απέχει παρασάγγας από τον στόχο της να μειώσει τον αριθμό των φτωχών μέχρι το 2020.

Ενώ  μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι φτωχοί στην Ευρώπη σε λιγότερους από 100.000 σε απόλυτους αριθμούς απειλούνται 122 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες από τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις.

Οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν σε πολλές χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα και την Ισπανία αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των φτωχών τα τελευταία χρόνια. Αιτία ήταν κυρίως η οικονομική κρίση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της ανεργίας μετά το Brexit. Ακόμα και στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση των απειλουμένων από τη φτώχεια των πολιτών. Το 2010 απειλούνταν από τη φτώχεια 16 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες και το 2014 έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια...

Την ίδια ώρα, που το πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωκοινοβουλίου, καταγράφει τα «επιτεύγματα» (?) της ΕΕ στην μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Γνωμοδοτική Εκθεση της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, αναγκάζεται να «ομολογήσει» ότι η στρατηγική «Ευρώπη 2020», που στόχο είχε την μείωση του αριθμού των πτωχών στην ΕΕ κατά 20 εκατομμύρια, απέτυχε παταγωδώς!

Από το 2015, λέει η έκθεση, στην Ευρώπη των 28, το 23,7 % του πληθυσμού και το 12,5 % των απασχολούμενων ηλικίας άνω των 18, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Παρόλο δε που, όπως επισημαίνεται, η Ευρώπη είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές στον κόσμο, πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την εισοδηματική φτώχεια δείχνουν ότι η φτώχεια και η ακραία υλική στέρηση έχουν αυξηθεί.

Κι’ αυτό, λέει ο συντάκτης της γνωμοδότησης, Πορτογάλος ευρωβουλευτής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Miguel Viegas, με την αίρεση ότι «η εισοδηματική φτώχεια αποτελεί ένα μόνο μέρος της γενικής έννοιας της φτώχειας, και ότι η έννοια της φτώχειας δεν αναφέρεται μόνο στους υλικούς πόρους αλλά και στους κοινωνικούς πόρους, και ιδίως στην εκπαίδευση, την υγεία και την πρόσβαση στις υπηρεσίες».

Κι’ όμως, το ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, επιμένει στο ότι «με την υποστήριξη που παρέχει στα κράτη μέλη για την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ενισχύσει την συμμετοχικότητα και τη συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας, και να προσφέρει σε όλους τους πολίτες ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες και στους διαθέσιμους πόρους.

 Όλο το έγγραφο στα ελληνικάΕΔΩ.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.