ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επιλογές της Τουρκίας και η κακή... μοίρα του Ερντογάν

12:34 - 11 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Οι επιλογές της Τουρκίας και η κακή... μοίρα του Ερντογάν
Τις επιλογές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία... ζυγίζουν τα διεθνή ΜΜΕ και ανακαλύπτουν πως οι επιλογές του Τούρκου Προέδρου είναι πλέον περιορισμένες.

Το Reuters επισημαίνει πως οι τελευταίες ημέρες της κρίσης και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας έχουν ροκανίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο σχετικά με τη διαχείριση της οικονομίας. Και όχι άδικα, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του πρακτορείου καθώς ο Ερντογάν δεν φημίζεται για τις σωστές επιλογές του. Αντίθετα, έχει πείσει πως κάνει πάντα τις λάθος επιλογές και η Τουρκία μοιάζει να είναι καταδικασμένη να παίρνει πάντα το λάθος μονοπάτι.

Την ίδια ώρα, κανείς δεν πείθεται πλέον πως και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι ελεύθερη από πολιτικά βαρίδια για να λάβει τις αποφάσεις της. Συνεπώς, σημειώνει το Reuters ο Ερντογάν μένει με μόλις δύο επιλογές.

Να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, όπως και η Αργεντινή νωρίτερα φέτος ή να πάρει την απόφαση για capital controls. Η δεύτερη λύση θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα ή πρώτη έχει περισσότερους όρους και προϋποθέσεις.

Είναι θέμα χρόνου πια να μάθουμε την απόφαση που θα λάβει ο Ερντογάν, ωστόσο, όπως εύστοχα σημειώνει το Reuters, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα πάρει λάθος οικονομικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά...

Η σκοπιά των FT

Οι Financial Times από τη μεριά τους, πάντως, θεωρούν πως ο Ερντογάν έχει περισσότερες από δύο επιλογές. Ασφαλώς, το ΔΝΤ και τα capital controls είναι οι προφανέστερες, αλλά η βρετανική οικονομική εφημερίδα εκτιμά πως ακόμη δεν έχει χαθεί οριστικά το παιχνίδι μέσω της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και εκτιμά πως μία αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αλλάξει σε ένα βαθμό το κλίμα.

Παράλληλα, οι FT σημειώνουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να δουλέψει πάνω στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα του και να αφήσει στην άκρη τα πείσματα και την κόντρα του με τον Τραμπ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.