ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα Ερντογάν σε Τραμπ μέσω New York Times: Έχουμε εναλλακτικές

12:59 - 11 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Μήνυμα Ερντογάν σε Τραμπ μέσω New York Times: Έχουμε εναλλακτικές
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με άρθρο του στους New York Times προσπαθεί να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, ώστε να σταματήσει το σφυροκόπημα στην τουρκική οικονομία. Ασφαλώς, δεν επιθυμεί να δείξει σε πόσο δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και προειδοποιεί τον Ντόναλντ Τραμπ πως δεν πρέπει να χάλάσει τη συμμαχία Τουρκίας - ΗΠΑ που κρατά για χρόνια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνει πως αναγκαστικά θα στραφεί σε αναζήτηση άλλων συμμάχων και όπως υπογραμμίζει "έχει αναλλακτικές".

«Πριν να είναι αργά, η Ουάσινγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές», έγραψε ο Ερντογάν. «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης της μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα απαιτήσει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ επανειλημμένα και σταθερά απέτυχαν να αντιληφθούν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού. Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και αποδείξουν ότι κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει του έθνος μας, τότε η συμμαχία μας μπορεί να είναι σε κίνδυνο», τόνισε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη, παράλογη και απόλυτα επιζήμια για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε Τούρκους υπουργούς, για την υπόθεση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Ακόμη, στο άρθρο του κατηγορεί τις ΗΠΑ για καθυστερήσεις στο αίτημα της Τουρκίας να εκδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Αγκυρα τον κατηγορεί για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ανέφερε την αμερικανική υποστήριξη σε Κούρδους αντάρτες στον πόλεμο της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.