ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίσιο τέλος για τους μετανάστες του Diciotti-Στο στόχαστρο ο Σαλβίνι

11:14 - 26 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Αίσιο τέλος για τους μετανάστες του Diciotti-Στο στόχαστρο ο Σαλβίνι
Αίσιο τέλος μπήκε στην περιπέτεια των 177 μεταναστών, που έμεναν εγκλωβισμένοι για δέκα ημέρες στο πλοίο Diciotti, έξι εκ των οποίων σε λιμάνι της Σικελίας. Όπως ανακοίνωσε το γραφείου του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, 100 μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας. Παράλληλα, σαράντα διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και την Ιρλανδία.

Η ταλαιπωρία των μεταναστών ήταν εμφανής, ενώ από τους πρώτους δεκαέξι διασωθέντες που μεταφέρθηκαν χθες στην ξηρά, για λόγους υγείας, τρεις πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Μία νέα περιπέτεια ανοίγει, ωστόσο, αυτή τη φορά για τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος εμπόδιζε την αποβίβασή τους.  Όπως επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για το ρόλο του στο περιστατικό, το οποίο έφερε τη Ρώμη σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ανοίγει έρευνα για την υπόθεση, αλλά δεν ήταν σαφές, εάν θα στραφεί εναντίον του Σαλβίνι. Οι εισαγγελείς ερευνούν τελικά πιθανή παράνομη στέρηση ατομικής ελευθερίας, παράνομη σύλληψη και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του αρχηγού της Λέγκας.

Η στάση του είχε προκαλέσει την έντονη καταδίκη από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που τον κατηγορούν ότι έθεσε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων σε κίνδυνο, τοπικές και διεθνείς αντιδράσεις πάσης φύσεως.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε κάνει λόγο για «επικίνδυνη και ανήθικη αντιπαράθεση», αναφερόμενος στη σύγκρουση της Ιταλίας με τα άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Ο Σαλβίνι σχολίασε: «Μπορούν να με συλλάβουν, αλλά δεν πρόκειται να εμποδίσουν την αλλαγή, που θέλουν 60 εκατομμύρια Ιταλοί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.