ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγαλύτερη κρίση στην Τουρκία «βλέπουν» οι αναλυτές-«Καμπανάκι» για τις τράπεζες

13:26 - 28 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Μεγαλύτερη κρίση στην Τουρκία «βλέπουν» οι αναλυτές-«Καμπανάκι» για τις τράπεζες
Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, εκτιμούν οι επενδυτές, ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις προσπάθειες της Άγκυρας να γεφυρώσει το ρήγμα με τις ΗΠΑ. Η τουρκική λίρα εξακολουθεί να κινείται πτωτικά την Τρίτη, με τους αναλυτές να συστήνουν στους επενδυτές να μείνουν μακριά από τα τουρκικά assets και να εντοπίζουν κινδύνους στις τράπεζες.

Την Τρίτη η ισοτιμία τoυ τουρκικού νομίσματος διαμορφώνεται στις 6,2 λίρες έναντι ενός δολαρίου από 6,12 που ήταν η συναλλαγματική ισοτιμία της Δευτέρας.

 

Υπενθυμίζεται ότι υπό το βάρος της διαμάχης των ΗΠΑ με την Άγκυρα σχετικά με τον Αμερικανό πάστορα, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει από την αρχή του έτους το 38% της αξίας του.

 

Οι αγορές παγκοσμίως περιμένουν να δουν την εξέλιξη της υπόθεσης, στον απόηχο μάλιστα της προειδοποίησης του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Berat Albayrak, ότι οι αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

 

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας θα συνεχίσει να αποσταθεροποιείται και βλέπουν το νόμισμα ακόμα χαμηλότερα και τον πληθωρισμό υψηλότερα.

 

Όπως επισημαίνει η Capital Economics, οι παράγοντες που οδηγούν τη λίρα συνεχώς σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, δηλαδή ο υψηλός πληθωρισμός, η επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η απροθυμίας των φορέων χάραξης νομισματικής πολιτικής να αυξήσουν τα επιτόκια. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυρώσεις των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Αύγουστο σχετικά με την κράτηση Αμερικανικού πάστορα συνεχίζουν να αναδεικνύουν τα ευαίσθητα σημεία της οικονομίας της Τουρκίας.

 

Μάλιστα, η CE προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο, με τα spreads των ομολόγων σε δολάρια των τραπεζών να παραμένουν υψηλά και τις αγορές να ανησυχούν για πιθανή αθέτηση της αποπληρωμής του μεγάλου εξωτερικού χρέους του κλάδου που πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο έτος.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Citigroup, η οποία κρατά στάση short στην τουρκική λίρα τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου, αλλά και της JPMorgan Asset Management, η οποία εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς να επενδύσει κανείς στο sell-off στην Τουρκία, καθώς η αναταραχή οφείλεται στην ανεπίλυτη οικονομική κακοδιαχείριση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.