ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Η Ομάδα της Αριστεράς δεν θέλει «στρατιωτικοποίηση» της ΕΕ!

11:27 - 04 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Η Ομάδα της Αριστεράς δεν θέλει «στρατιωτικοποίηση» της ΕΕ!
Τις εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις του, για την οικοδόμηση μιας «στρατιωτικής» ΕΕ, μέσω του δημιουργούμενου «Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας» εξέφρασε, ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Ν.Συλικιώτης.

Μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Κύπριος ευρωβουλευτής τοποθετήθηκε ξεκάθαρα εναντίον της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο εγχείρημα» και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν οι λαοί της Ευρώπης να φτωχοποιούνται και να επενδύονται 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας» αποτελεί μέρος του σχεδίου για οικοδόμηση της «στρατιωτικής Έ.Ε» μέσω του στόχου για ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας και στην σχετική έκθεση  που έχει κατατεθεί ζητείται να γίνουν επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα ύψους 13 δισεκατομμυρίων για την περίοδο 2021-2027. 

Ωστόσο, τόνισε, η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για επενδύσεις στην ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων που είναι επί της ουσίας επιθετικά όπλα,  παραβιάζει την ίδια την Συνθήκη της ΕΕ.!

Για να μην μείνει δε καμία αμφιβολία γι’ αυτό, ο κύριος Συλικιώτης, υπενθύμισε πως το άρθρο 41 παράγραφος 2 της Συνθήκης της ΕΕ αναφέρει ξεκάθαρα πως "οι δαπάνες που προκύπτουν από επιχειρήσεις που έχουν στρατιωτικές ή αμυντικές συνέπειες δεν πρέπει να χρεώνονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης."

Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό ακριβώς είναι που επιχειρείται σήμερα! Η ΕΕ επενδύει στους πολέμους. Οι εξαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών χωρών στις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής αυξάνονται συνεχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι πως το 2016 το ένα τέταρτο των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων κατέληξε στην Μέση Ανατολή.

Καταλήγοντας ο Κύπριος ευρωβουλευτής, αποκάλυψε ότι  η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, θα καταθέσει τροπολογίες για συνολική απόρριψη της πρότασης που κατατέθηκε για στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, και θα απαιτήσει να αξιοποιηθεί το κονδύλι των 13 δισ., στη βάση των αναγκών της κοινωνίας, για την προώθηση της ανάπτυξης ιδιαίτερα στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν η ΕΕ σέβεται τις διακηρυγμένες αρχές της οφείλει να πάψει να επενδύει στους πολέμους και αντ’ αυτού να αναπτύξει πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί πυλώνας ειρήνης!

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.