ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση Σκριπάλ: Αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών οι κατηγορούμενοι

16:55 - 05 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Υπόθεση Σκριπάλ: Αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών οι κατηγορούμενοι
Δηλώσεις για την υπόθεση Σκριπάλ έκανε η Τερέζα Μέι, μετά την ανακοίνωση από τη βρετανική Δικαιοσύνη πως δύο Ρώσοι υπήκοοι είναι οι βασικοί ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έδωσε ακόμη πιο συγκεκριμένα στοιχεία, λέγοντας πως οι κατηγορούμενοι που αναζητούνται είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι δύο άνδρες που κατονομάσθηκαν από την αστυνομία και την εισαγγελία είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία είναι επίσης γνωστή ως GRU», δήλωσε η Μέι. «Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Ρωσία πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες των αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της και να λογοδοτήσει για τις πράξεις τους, υπογράμμισε η Μέι για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι πρέπει «η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας». «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους», τόνισε.

Σύμφωνα με τη Μέι, η επίθεση με Ναβιτσόκ εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας ήταν πιθανόν ένα μήνυμα προς άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό. «Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμειχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», υποστήριξε η Μέι. «Έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Μόσχας, επιμένοντας στην αρχική της θέση ότι πρόκειται για προβοκάτσια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.