ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινδία και Κίνα :Πολλά υποσχόμενες αγορές για το ευρωπαϊκό επιχειρείν

12:45 - 26 Απρ 2007 | Ειδήσεις
Στην ταχεία ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας και στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι εν λόγω αγορές αναφέρθηκε ο HarshaVardhana Sing, Deputy Director General του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου του Economist.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΕ επισήμανε ότι οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας προφέρουν τεράστιες δυνατότητες για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς καθαρών τεχνολογιών, υψηλής αξίας προϊόντων και επιχειρηματικών υπηρεσιών, τόσο λόγω των τεχνολογικών τους δυνατοτήτων όσο και της καινοτομίας τους.

‘Οι αναλυτές λένε ότι αυτές οι χώρες για τα επόμενα 10 χρόνια θα έχουν ανάπτυξη της τάξης τουλάχιστον 8%. Η Κίνα θα γίνει μέχρι το 2025 η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ινδία θα μπορούσε να είναι η 3η‘, ανέφερε ο κ. HarshaVardhana Sing.

Σύμφωνα με προβλέψεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΠΟΕ, οι κινεζικές εξαγωγές, κυρίως προς την Ευρώπη, θα δεκαπλασιαστούν, ενώ χαρακτήρισε τον τομέα των υπηρεσιών ‘κυρίαρχο κλάδο‘ στην ινδική οικονομία.

Αναφερόμενος στους φόβους που απορρέουν από τη ραγδαία ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας, ο ανταγωνισμός με περιορισμένους πόρους, καθώς και η αναμενόμενη περισσότερη επιθετικότητα από τις αναδυόμενες αγορές, ο κ. HarshaVardhana Sing τόνισε ότι η συμμετοχή των δύο χωρών  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επέφερε σημαντικές αλλαγές τόσο ως προς την οικονομική πολιτική και νοοτροπία τους και ως προς τις σχέσεις τους με τις ευρωπαϊκές χώρες.

‘Μετά την προσχώρηση της Κίνας στον ΠΟΕ, δόθηκε μεγάλη εμφαση και από τις δύο χώρες για ένα πολυμερές σύστημα ανταλλαγών. Και η Κίνα και η Ινδία επιθυμούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητά τους για να προχωρήσουν στη συμφωνία του ΠΟΕ. Και οι δύο χώρες τονίζουν την υπεύθυνη οικονομική συμπεριφορά και αυτό είναι το κλειδί‘, κατέληξε ο κ. HarshaVardhana Sing.

Από την πλευρά της η πολιτική σύμβουλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ούάσινγκτον, κ. Κρίσταλ Αλεϊ, προειδοποίησε για ανακοπή του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ, ‘αν δεν βγει εξω να πουλήσει τα προϊόντα της‘.

Επιπλέον, η κ. ’λεϊ χαρακτήρισε εμπόδια για τις επενδύσεις στην Ινδία, τους υψηλούς δασμούς και την κακή υποδομή και σημείωσε οτι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα μετά από το 2011 εχουν αυξηθεί κατά περίπου 150%. 

Τέλος, ανέφερε οτι η Ευρώπη καθιστά την πλέον κερδοφόρα περιοχή στον κόσμο για τις αμερικανικές επενδεύσεις.  

Α. Σταμέλου

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.