ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ένα Italexit θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών»

13:12 - 07 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
«Ένα Italexit θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών»
«Μια έξοδος της Ιταλίας από την ΕΕ και από το ευρώ θα ήταν ένα εξαιρετικά οδυνηρό γεγονός για το ευρωπαϊκό και επομένως και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Θα μπορούσε να απαιτήσει τη μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που έχει γίνει ποτέ- μεγαλύτερη και από αυτή που έγινε στις ΗΠΑ το 2008», προειδοποιεί ο Jim McCaughan , CEO της Principal Global Investors, μιλώντας στο CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας είναι έτοιμη να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2019 τον επόμενο μήνα.

 

Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού θα παρακολουθηθεί στενά από τους επενδυτές, με πολλούς να ανησυχούν ότι οι ευρωσκεπτικιστές ηγέτες της Ιταλίας θα επιμείνουν σε αμφιλεγόμενα σχέδια δαπανών και θα επιδεινώσουν το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού και το μαζικό χρέος της χώρας.

 

Όπως επισημαίνει το CNBC, η αποκάλυψη των οικονομικών πολιτικών και των προβλέψεων οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας για το 2019 είναι πιθανόν να αποτελέσει κομβική στιγμή για τη λαϊκιστική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από το δεξιό κόμμα Λέγκα και το αριστερό κίνημα Πέντε Αστέρων.

 

Αυτό συμβαίνει επειδή η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ και η προοπτική μιας οικονομικής κατάρρευσης της Ρώμης θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

 

Μάλιστα, πριν από τον τελικό προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019, στην Ιταλία υπήρξαν φωνές που ζητούσαν την προετοιμασία ενός... «Plan B», σχετικά με προετοιμασίες για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

 

«Αλλά με την κοινή γνώμη στην Ιταλία να παραμένει υπέρ της ΕΕ (όσο παραμένει), νομίζω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο είδος έντασης», πρόσθεσε ο Jim McCaughan.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:56 - 07 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.