ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η συμβουλή της Μέρκελ στους πολίτες της ΠΓΔΜ

14:36 - 08 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Η συμβουλή της Μέρκελ στους πολίτες της ΠΓΔΜ
Επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή και την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος εκφράζει με αυτό τον τρόπο έμπρακτα και τη στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η επίσκεψη της Μέρκελ γίνεται ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για το ονοματολογικό και καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ προσπαθεί να πείσει πως η συμφωνία με την Ελλάδα είναι προς όφελος της ΠΓΔΜ, παρά την αλλαγή του ονόματος.

Τη Γερμανίδα καγκελάριο υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

fyrom

Η στήριξη της Μέρκελ έρχεται αμέσως μετά την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ που επίσης θεωρεί απαραίτητη την υπερψήφιση της συμφωνίας. Επίσης και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμέργκ διαβεβαίωσε πως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στη συμμαχία.

fyrom2

 

«Μην μείνετε στο σπίτι σας στις 30 Σεπτεμβρίου»

Η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου παραχώρησε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες των Σκοπίων, ενόψει του δημοψηφίσματος, καλώντας τους μαζικά να προσέλθουν στις κάλπες. «Μην μείνετε σπίτι σας στις 30 Σεπτεμβρίου, σε αυτήν την ιστορική ημέρα. Αδράξτε την ευκαιρία και πείτε ξεκάθαρα τι μέλλον θέλετε να έχετε», είπε.

Πάντως, διευκρίνισε ότι κανείς δεν απειλεί τους πολίτες της χώρας με απομόνωση. Σύμφωνα με την καγκελάριο, στο δημοψήφισμα μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το δικό τους μέλλον. Όμως δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η μελλοντική συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ περνά από το «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Υπήρξε μια διαμάχη ανάμεσα στη χώρα σας και την Ελλάδα και έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Το ζήτημα του ονόμα και το ζήτημα της υποψηφιότητας συνδέονται. Είναι ένα ζήτημα που δεν συνδέεται με την κυβέρνηση, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν. Ο λαός στις 30 Σεπτεμβρίου έχει την ευκαιρία, την ίδια με 27 χρόνια πριν, να ψηφίσει για το εάν θέλει να είναι μέρος της οικογένειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που προϋποθέτει παράλληλα ότι θα δεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα», τόνισε η καγκελάριος.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 08 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.