ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης(GRECO): Αυστηρή επιτήρηση στη Δανία, για μη καταπολέμηση διαφθοράς

12:16 - 12 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης(GRECO): Αυστηρή επιτήρηση στη Δανία, για μη καταπολέμηση διαφθοράς
Την Δανία, μία από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, έθεσε υπό αυστηρή επιτήρηση και σε διαδικασία ελέγχου, για την μη συμμόρφωση της, σε θέματα καταπολέμησης διαφθοράς σε βουλευτές και δικαστικούς, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπη (GRECO), μετά την διαπίστωση ότι η χώρα, έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά μόνο μία από τις έξι συστάσεις που της υποβλήθηκαν τέσσερα χρόνια πριν!

Η GRECO συνιστά στη Δανία να θεσπίσει έναν κώδικα δεοντολογίας, που θα  εφαρμόζεται αποτελεσματικά στους βουλευτές και θα συμπληρώνεται με πρακτικά μέτρα όπως η κατάρτιση και η παροχή συμβουλών.

Υπογραμμίζει ότι, στην Δανία  δεν υπάρχει ακόμη υποχρέωση των βουλευτών να κάνουν ad hoc αναφορά για συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς και όταν προκύπτουν.

Πρόκειται για βασικά μέτρα για την πρόληψη της διαφθοράς στο Κοινοβούλιο, τα οποία πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση, σημειώνει η Επιτροπή.

Όσον αφορά τη δικαστική εξουσία, η Επιτροπή σημειώνει ότι ο κώδικας δεοντολογίας, για δικαστές και εισαγγελείς, δεν συνοδεύεται από πρακτική καθοδήγηση, πράγμα απολύτως απαραίτητο, για την καταπολέμηση της διαφθοράς σ’ αυτές τις τάξεις επαγγελματιών.

Στην σημερινή της έκθεση η GRECO θεωρεί την κατάσταση ως "μη ικανοποιητική σε παγκόσμιο επίπεδο", καθώς η Δανία δεν έχει σημειώσει επαρκή ή αποφασιστική πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεων της GRECO.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.