ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν αιφνιδιάζει τις αγορές:«Να μειωθούν τα επιτόκια»-Καταρρέει η λίρα

12:42 - 13 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Ο Ερντογάν αιφνιδιάζει τις αγορές:«Να μειωθούν τα επιτόκια»-Καταρρέει η λίρα
Νέο «χτύπημα» έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό νόμισμα, με δηλώσεις του λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας για τα επιτόκια.

Μιλώντας σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε την αντίθεσή του στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «πρέπει να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επιτόκια».

 

Παρότι αρχικά διαβεβαίωσε ότι «η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη», ο Ερντογάν εκτίμησε ότι τα υψηλά επιτόκια κάνουν κακό στην οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα ως «εργαλεία εκμετάλλευσης».

 

Ο Τούρκος πρόεδρος για ακόμα μια φορά απέδωσε την πτώση της λίρας σε... μια ξένη συνωμοσία εναντίον της χώρας του, αρνούμενος ότι οφείλεται σε αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας. «Αυτή η κρίση δεν είναι δική μας», τόνισε.

 

Άμεση ήταν η αντίδραση των επενδυτών, οι οποίοι οδηγούν τώρα το νόμισμα σε πτώση μεγαλύτερη του 2,7%, τη στιγμή που έχει ήδη κατρακυλήσει έναντι του δολαρίου κατά 40% από την αρχή του έτους.

 

«Τα επιτόκια είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι και ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών πολιτικής.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές παγκοσμίως και οι αναλυτές καλούν την Τουρκία να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να παραμένει αντίθετος, ασκώντας έλεγχο στην... ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.

 

Οι δηλώσεις του προέδρου στο παρά πέντε των ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας, αιφνιδιάζουν τώρα τους επενδυτές που περίμεναν ότι η χώρα θα ανταποκριθεί σήμερα στο κάλεσμα των αγορών.

 

Μάλιστα, επέκρινε τις ιδιωτικές τράπεζες, λέγοντας ότι έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους στο 50%, ενώ σημείωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να βοηθήσει τον ιδιωτικό με αναδιαρθρώσεις χρεών.

 

Πώς θα στηριχτεί η λίρα

 

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πτώση του νομίσματος και ότι δεν θα αποφύγει τα «δύσκολα» βήματα, παραμένοντας εντός των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.

 

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι νωρίτερα έδωσε εντολή να γίνονται όλες οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε λίρα και ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε ξένο νόμισμα, πρέπει να μετατραπούν σε λίρα, σε διάστημα 30 ημερών.

 

Στην ομιλία του στην Άγκυρα, σχολίασε ότι κανείς δεν πρέπει να ασκεί τις δραστηριότητές του σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 13 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.