ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι στην τουρκική λίρα-Αύξησε τελικά τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

13:16 - 13 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Ράλι στην τουρκική λίρα-Αύξησε τελικά τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα
Σε αύξηση των επιτοκίων στο 24% από το 17,75% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα αγορών και αναλυτών, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγη ώρα πριν εξέφραζε για ακόμα μια φορά την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια. Στο άκουσμα της είδησης, οι αγορές οδήγησαν την τουρκική λίρα σε ράλι κατά 5%, ενώ τώρα βρίσκεται στο +3%. Νωρίτερα το νόμισμα υποχωρούσε έως και 3% μετά τις δηλώσεις Ερντογάν.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν μια πιο σημαντική τάση αναπροσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα.

 

Η κεντρική τράπεζα τόνισε πως οι εξελίξεις στις προοπτικές του πληθωρισμού κάνουν λόγο για σημαντικούς κινδύνους στην σταθερότητα των τιμών.

Επίσης, αναφέρει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών.

 

Τόνισε δε ότι θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική στάση μέχρι να βελτιωθεί το outlook του πληθωρισμού.

 

Ερντογάν: «Εργαλεία εκμετάλλευσης» τα υψηλά επιτόκια

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε την αντίθεσή του στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «πρέπει να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επιτόκια».

 

Παρότι αρχικά διαβεβαίωσε ότι «η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη», ο Ερντογάν εκτίμησε ότι τα υψηλά επιτόκια κάνουν κακό στην οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα ως «εργαλεία εκμετάλλευσης».

 

Ο Τούρκος πρόεδρος για ακόμα μια φορά απέδωσε την πτώση της λίρας σε... μια ξένη συνωμοσία εναντίον της χώρας του, αρνούμενος ότι οφείλεται σε αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας. «Αυτή η κρίση δεν είναι δική μας», τόνισε.

 

«Τα επιτόκια είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι και ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών πολιτικής.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές παγκοσμίως και οι αναλυτές καλούν εδώ και μήνες την Τουρκία να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να παραμένει αντίθετος.

 

Μάλιστα, επέκρινε τις ιδιωτικές τράπεζες, λέγοντας ότι έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους στο 50%, ενώ σημείωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να βοηθήσει τον ιδιωτικό με αναδιαρθρώσεις χρεών.

 

Οι δηλώσεις του προέδρου στο παρά πέντε των ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας, αιφνιδίασαν νωρίτερα τους επενδυτές που περίμεναν ότι η χώρα θα ανταποκριθεί σήμερα στο κάλεσμα των αγορών, αλλά τελικά η είδηση της αύξησης των επιτοκίων επιβεβαίωσε τις προσδοκίες.

 

Πώς θα στηριχτεί η λίρα

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πτώση του νομίσματος και ότι δεν θα αποφύγει τα «δύσκολα» βήματα, παραμένοντας εντός των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.

 

Άλλωστε νωρίτερα έδωσε εντολή να γίνονται όλες οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε λίρα και ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε ξένο νόμισμα, πρέπει να μετατραπούν σε λίρα, σε διάστημα 30 ημερών.

 

Στην ομιλία του στην Άγκυρα, σχολίασε ότι κανείς δεν πρέπει να ασκεί τις δραστηριότητές του σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 16:19 - 13 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.