ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δεξαμενές σκέψης»: Έχουμε fake news και από κρατικούς φορείς !

17:13 - 16 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
«Δεξαμενές σκέψης»: Έχουμε fake news και από κρατικούς φορείς !
Ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πού μόλις προχθές διανεμήθηκε σε άμεσα ενδιαφερόμενους και επιλεγμένους παραλήπτες, δεν εξαιρεί από την «επιδημία» των fakenews που, όψιμα, όλοι θέλουν να καταπολεμήσουν, τους κρατικούς φορείς που χρησιμοποιούν «άγνωστες πηγές», για να διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις και ρεπορτάζ, για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Η εν λόγω πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου, που εντάσσεται στα πλαίσια της τώρα διαμορφούμενης άμυνας στην Ευρώπη, μπροστά στο φόβο ότι μια «πλημμυρίδα» από fakenews μπορεί να επηρεάσει τις επικείμενες ευρωεκλογές, βασίζεται σε μία συλλογή ντοκουμέντων, άρθρων και παρεμβάσεων ευρωπαϊκών «δεξαμενών σκέψης» (thinktanks), που περιλαμβάνονται στο 4σέλιδο αυτό ενημερωτικό έγγραφο.

Όπως αναφέρει εισαγωγικά το έγγραφο, «οι προσπάθειες επηρεασμού ή στρέβλωσης των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέστησαν την προσοχή σε αυτό που συνήθως αναφέρεται ως «ψεύτικα νέα» ή ψευδείς ειδήσεις που παρουσιάζουν ιστορικά γεγονότα.»

Παρόλο που, όπως τονίζεται, « το φαινόμενο της δημιουργίας παραπλανητικών ειδήσεων είναι τουλάχιστον τόσο παλιό όσο και ο τυπογραφικός τύπος, η ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε μια πολύ σημαντική διάδοση αυτού του φαινομένου.»

Ορισμένοι χρησιμοποιούν απατηλές επικεφαλίδες και περιεχόμενο για να ενισχύσουν την αναγνωσιμότητα, σε αναζήτηση υψηλότερων εσόδων από διαφημίσεις.

Αλλοι, που συχνά υποστηρίζονται από ορισμένους κρατικούς φορείς, κατηγορούνται για τη διάδοση «ψεύτικων ειδήσεων» για εντελώς πολιτικούς σκοπούς, συμπεραίνεται στο έγγραφο.

Τον Μάρτιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τελική Έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου για τα ψεύτικα νέα και την ηλεκτρονική παραπληροφόρηση, η οποία προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Τον Απρίλιο ακολούθησε ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο "Αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής παραπληροφόρησης: μια ευρωπαϊκή προσέγγιση".

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

*Ολόκληρο το έγγραφο με τις απόψεις των think tanks ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:13 - 16 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.