ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υστερεί και η Γαλλία σε πάταξη διαφθοράς σε βουλευτές-δικαστικούς!

10:00 - 18 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Υστερεί και η Γαλλία σε πάταξη διαφθοράς σε βουλευτές-δικαστικούς!
Σωρεία επικρίσεων κατά της Γαλλίας, περιλαμβάνει έκθεση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία υπογραμμίζεται ότι, στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς σε βουλευτές και δικαστικούς στη χώρα, έχουν εφαρμοσθεί μόνον 4 από τις 11 συστάσεις που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή το….2013!

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ενώ έχουν ληφθεί ορισμένα θετικά μέτρα (όσον αφορά, για παράδειγμα, τους βοηθούς των βουλευτών, το καθεστώς τους και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, τη δημιουργία δημόσιου μητρώου περιπτώσεων αποχής ή απόσυρσης από τους βουλευτές, την κατάργηση του μηχανισμού αποθεματικών του Κοινοβουλίου και τη λειτουργία αποζημίωση δαπανών), η GRECO συμπεραίνει ότι το σημερινό επίπεδο συμμόρφωσης της Γαλλίας, με τις συστάσεις της είναι "μη ικανοποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο"!

Καλεί, ως εκ τούτου, τις γαλλικές αρχές να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά:

• τους κανόνες σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων και τις δωρεές στις τάξεις των βουλευτών και την πρόσβαση του κοινού στα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών και των γερουσιαστών.

• τα κριτήρια για την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικής Επιτροπής, για δικαστές και εισαγγελείς καθώς οι εξουσίες έρευνας που έχει η Επιτροπή.

Εσπευσμένα καλείται η Γαλλία να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεων που εκκρεμούν το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.