ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα «απαντά» στον Τραμπ:Νέοι δασμοί ύψους 60 δισ. δολαρίων

16:28 - 18 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Η Κίνα «απαντά» στον Τραμπ:Νέοι δασμοί ύψους 60 δισ. δολαρίων
Νέους δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά εμπορεύματα θα θεσπίσει η Κίνα από τις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δασμολογικός συντελεστής της χώρας σε έναν κατάλογο 5.207 αμερικανικών προϊόντων θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%.

 

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10%, μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίποινα.

 

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τες σε άλλες χώρες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα την Τρίτη, το Πεκίνο διεμήνυσε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ υπονομεύει τις προσπάθειες να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός και δεσμεύτηκε για αντίποινα.

 

«Τονίζουμε πως οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται στη βάση της ισότητας, ισονομίας και καλής πίστης», δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης. «Αυτό που έχουν κάνει οι ΗΠΑ δείχνει πως δεν υπάρχει καθόλου ειλικρίνεια και καλή πίστη».

 

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι το Πεκίνο θα υιοθετήσει «άλλα μέτρα δασμολογικής κλιμάκωσης».

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η νέα κίνηση των ΗΠΑ φέρνει «νέα αβεβαιότητα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών».

 

Νωρίτερα σήμερα, ανώτατο στέλεχος της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Κίνας επέκρινε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «δηλητηριάζει» την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας πως «προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις. Αυτή η τακτική δεν θα είναι αποτελεσματική».

 

Σημειώνεται πως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στο Πεκίνο, για να συζητηθεί η κινεζική αντίδραση στους νέους δασμούς των ΗΠΑ. Εξάλλου, όπως μετέδιδε η South China Morning Post -επικαλούμενη κυβερνητική πηγή του Πεκίνου που δεν κατονομάζεται-, η Κίνα πιθανότατα δεν θα στείλει εμπορική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών.

 

Κατά το δημοσίευμα, η Κίνα επανεξετάζει τα προηγούμενα σχέδιά της για αποστολή αντιπροσωπείας, υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Λιου Χε, στις ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Η πηγή δήλωσε στην εφημερίδα πως το Πεκίνο δεν έχει ακόμα λάβει τελική απόφαση, όμως προϋπόθεση για τις σχεδιαζόμενες διαπραγματεύσεις είναι μια ένδειξη «επαρκούς καλής θέλησης».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:35 - 18 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.