ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Βρετανία προετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία

20:59 - 20 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Η Βρετανία προετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία
Για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται η Βρετανία, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή, κατέστησε σαφές την Πέμπτη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Πιο συγκεκριμένα, η Μέι τόνισε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας αν αυτή εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας η κ. Μέι πρόσθεσε πως «μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία».

«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρόταση της είναι η μοναδική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι επιβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Μέι του μετέφερε ότι θα καταθέσει νεές προτάσεις για το ζήτημα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει τίποτε γραπτώς.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί την Ιρλανδία, δεν εξυπηρετεί την ΕΕ», είπε ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των διήμερων συνομιλιών στην αυστριακή πόλη.

Τούσκ, Γιούνκερ έτοιμοι για το χειρότερο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απορρίπτοντας το «σχέδιο Chequers», μετέφερε στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια συμφωνία για τα σύνορα της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι σχεδόν αδύνατον για την Τερέζα Μέι να καταφέρει να προτείνει κάτι καινούργιο μέχρι εκείνη την προθεσμία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Don’t worry, be happy».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.