ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Επιβράδυνση της οικονομίας το α΄ τρίμηνο

16:49 - 27 Απρ 2007 | Ειδήσεις
Με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 4 ετών «έτρεξε»η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της ύφεσης στην αγορά κατοικίας και τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007 αυξήθηκε με ρυθμό 1,3%, έναντι αύξησης 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2006. Oι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 1,8%.

Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ωστόσο η ύφεση στην αγορά κατοικίας που διευρύνθηκε για έκτο τρίμηνο, διαχέεται πλέον και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ο δείκτης που παρακολουθεί στενά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη χάραξη της επιτοκιακής της πολιτικής, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση και από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε με ρυθμό 2,2%, έναντι ανόδου 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2006. Τα μέλη του ΔΣ της Fed θεωρούν ασφαλή μια αύξηση της τάξης του1%-2%, καθώς πέραν της οποίας εντοπίζεται ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.