ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας-Ένταση με Κόσοβο

16:38 - 29 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας-Ένταση με Κόσοβο
Συναγερμός έχει σημάνει στη Σερβία, όπου ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, μετά την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητας τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Το πρωί του Σαββάτου, εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης - ROSU της αστυνομίας του Κοσόβου κατέλαβαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε, που βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου και τον έλεγχό της είχε η Σερβία.

Η λίμνη αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Για το Κόσοβο η λίμνη έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Obilic» κοντά στην Πρίστινα.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.

Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσόβου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.