ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: «Ζήσε Μάη μου…» για την δήμευση προϊόντων εγκλήματος

19:57 - 04 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: «Ζήσε Μάη μου…» για την δήμευση προϊόντων εγκλήματος
Μπορεί, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, να ενέκρινε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία, την επιτάχυνση των διαδικασιών δέσμευσης και κατάσχεσης, περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες σ’ όλη την ΕΕ αλλά, η εφαρμογή αυτών των διαδικασιών στη πράξη, θα τραβήξει σε… μάκρος.

Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο «ομολογεί» ότι, για να δρομολογηθεί η εφαρμογή των νέων κανόνων, θα πρέπει να συναινέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γεγονός που σημαίνει πως και οι 28 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρεθούν σύμφωνες, για την δήμευση των προϊόντων εγκλήματος σ’ όλη την ΕΕ, πράγμα απίθανο και εξαιρετικά χρονοβόρο.

Αλλά κι’ όταν υπάρξει η ομόφωνη έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα όσα αποφάσισαν σήμερα οι ευρωβουλευτές, η εφαρμογή τους στα κράτη μέλη της ΕΕ θα αρχίσει μετά από …δύο χρόνια!

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι, οι νέοι αυτοί κανόνες, μέσω των οποίων επιδιώκεται να μπορούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, να ζητούν το ένα από το άλλο, να παγώσουν η να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, έχουν συμφωνηθεί αλλά ανεπίσημα, μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των υπουργών της ΕΕ.

Στο θεωρητικό επίπεδο, τώρα, και με βάση τα όσα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, παρόλο που όπως «ομολογείται» από την Γιουροπόλ, σήμερα μόνο το 1% των κερδών ή περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, έχει δεσμευθεί ή κατασχεθεί, κάθε χώρα της ΕΕ που λαμβάνει απόφαση δήμευσης από άλλη χώρα της ΕΕ θα έχει 45 ημέρες για να εκτελέσει την εντολή και οι διασυνοριακές εντολές δέσμευσης πρέπει να εκτελούνται με την ίδια ταχύτητα και προτεραιότητα με τις εθνικές.

Όλα αυτά υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η  εφαρμογή των νέων κανόνων θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ δύο χρόνια μετά.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.