ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στους ακτιβιστές Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης

12:52 - 05 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Στους ακτιβιστές Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης
Οι δύο ακτιβιστές Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης 2018, για τις προσπάθειές τους να σταματήσουν τη χρήση της σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συγκρούσεις.

Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό που περιθάλπτει γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους, τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης 2018.

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια, αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

O Ντένις Μουκουέγιε είναι διευθυντής στο Νοσοκομείο Panzi, στην πόλη Μπουκάβου και ειδικεύεται στις εγχειρήσεις σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού (που είναι χιλιάδες στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) προκειμένου να επιδιορθωθούν καταρχήν τα φυσικά τραύματα που τους έχουν προκληθεί από τους δράστες. Στο εν λόγω νοσοκομείο παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βιασμού, που πολλές φορές φτάνουν εκεί γυμνές και σε άθλια κατάσταση.

Η Νάντια Μουράντ ήταν θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους η οποία μαζί με την Λαμίγια Χατζί Μπασάρ επέζησε και έγινε εκπρόσωπος των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το Ισλαμικό Κράτος. Είναι δημόσια υποστηρικτής της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας και της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2016.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.