ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Σύμβαση-Προστασία από την αυτόματη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων

15:30 - 06 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Σύμβαση-Προστασία από την αυτόματη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Την προσεχή Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «ανοίγει» για υπογραφές από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, το Πρωτόκολλο, με το οποίο τροποποιείται η Σύμβαση , για την προστασία των προσώπων έναντι της αυτόματης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

Η Σύμβαση για την Προστασία των Ατόμων, από την Αυτόματη Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αποτελεί την μόνη υπάρχουσα νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη με παγκόσμια σημασία σε αυτόν τον τομέα, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που απορρέουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και ενισχύει τον μηχανισμό της σύμβασης για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της.

Στις 18 Μαΐου 2018, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε το πρωτόκολλο για την τροποποίηση της σύμβασης για την προστασία των προσώπων έναντι της αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και στόχος του τροποποιητικού πρωτοκόλλου είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της σύμβασης (ETS αριθ. 108), λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις για την προστασία των ατόμων όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προέκυψαν μετά την έκδοση της σύμβασης το 1980.

Το Πρωτόκολλο, που «ανοίγει» για υπογραφές, παρέχει ένα ισχυρό και ευέλικτο πολυμερές νομικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ροής δεδομένων, παρέχοντας ταυτόχρονα αποτελεσματικές διασφαλίσεις κατά τη χρησιμοποίηση των προσωπικών δεδομένων και αποτελεί γέφυρα μεταξύ διαφόρων περιοχών του κόσμου και διαφορετικά κανονιστικά πλαίσια.

Νίκος Ρούσσης Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.