ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Αναγκαία η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων

13:27 - 12 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Ντράγκι: Αναγκαία η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων
Διαβεβαιώσεις για το τι θα πράξει η ΕΚΤ, αλλά και μηνύματα προς... συμμόρφωση περιείχε η ομιλία του Μάριο Ντράγκι στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται στο Μπαλί.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη χώρα του την Ιταλία, τόνισε με σαφήνει πως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η ΕΚΤ από τη μεριά της θα συνεχίσει να κινείται με αργά βήματα στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, τερματίζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους, αλλά και διατηρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια έως και το καλοκαίρι του 2019. 

Εκτίμησε επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

«Οι πληροφορίες συνεχίζουν να στηρίζουν την πεποίθησή μας ότι η σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2% θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί, ακόμη και μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ενεργητικού». 

Την ίδια ώρα προειοδοποίησε «αβεβαιότητες, που συνδέονται με τον εμπορικό προστατευτισμό, αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και η έντονη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν έρθει στο προσκήνιο τελευταία» και απαιτούν προσεχτικά βήματα.

Αναφερόμενος τέλος στο Brexit, διεμήνυσε πως ένα no deal θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.