ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με αυξημένη συμμετοχή οι εκλογές της Βαυαρίας-Οι αναλυτές προβλέπουν... εξελίξεις

18:06 - 14 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Ελαφρώς ενισχυμένη είναι η συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του κρατιδίου της Βαυαρίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα των Χριστιανο-κοινωνιστών αναμένεται να υποστεί σημαντικές απώλειες, χάνοντας την αυτοδυναμία. Αντίθετα, ωφελημένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι Πράσινοι, με το σενάριο της μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων να θεωρείται ως ένα από τα επικρατέστερα.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Αποχώρηση Ζεεχόφερ, Μέρκελ, Ζέντερ; Διάλυση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο; Τίποτα δεν αποκλείεται πλέον στη Γερμανία. Οι σημερινές εκλογές στη Βαυαρία θα έχουν επιπτώσεις για ολόκληρη τη χώρα, σημειώνει η DW.

Εννέα εκατομμύρια πολίτες καλούνται να εκλέξουν μια νέα βουλή. Παρ' ότι πρόκειται για τοπικές εκλογές κρατιδίου, θα πρέπει να αναμένεται ότι τα αποτελέσματα της θα ταράξουν τα νερά σε ολόκληρη τη Γερμανία, δεδομένου ότι δεν θα δρομολογήσουν εξελίξεις μόνο στο Μόναχο, αλλά και πιθανότατα στο Βερολίνο. Βέβαια το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων δυσκολεύει την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων. Το ζητούμενο είναι πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες του επί δεκαετίες κυβερνώντος κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Στις εκλογές του 2013 το CSU είχε συγκεντρώσει 47,6% των ψήφων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν μεταξύ 33-35%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, αν το CSU καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 35% και άνω, τότε δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ενδεχομένως να διατηρήσει το αξίωμα του και ο πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ. Όσο περισσότερο το ποσοστό θα πλησιάζει το 30%, τόσο πιο σίγουρη είναι η παραίτηση Ζεεχόφερ και αμφίβολο το πολιτικό μέλλον του Ζέντερ. Τόσο όμως στη μία, όσο και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα του CSU θα έχει επιπτώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο – σε καμία περίπτωση θετικές.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα επιτρέψει την παραμονή του Χορστ Ζεεχόφερ στο αξίωμα του πρόεδρου, τότε αναμένεται ότι ως υπουργός Εσωτερικών θα τηρεί μελλοντικά μια πιο αδιάλλακτη στάση στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις. Η στάση αυτή θα δυσκολέψει την παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση που οι απώλειες του CSU είναι όντος δραματικές, όπως προβλέπεται στις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να αναμένεται η κλιμάκωση της κρίσης και των δύο χριστιανικών κομμάτων, δηλαδή της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ. Ήδη το κοινό ποσοστό τους στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται σε πανγερμανικό επίπεδο μόλις στο 26%. Πιθανολογείται ότι μια μεγάλη ήττα των Χριστιανολινωνιστών στη Βαυαρία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.